påven Johanna

jag läser en bok som heter "Påven Johanna". den är skriven av författaren Donna Woolfolk Cross. utgiven av Månpocket. inte nog att berättelsen är en skildring om gamla tider och tar fram gammal kunskap, talar om rutiner, vardag, klosterlivet, trosfrågor, brutaliteten mot människor, rättviseuppfattning, politiska händelser.  en genomtänkt och djup berättelse om sanningar och lögner. om hur grova vidskepelser ses som Guds vilja och sanning och får inte ifrågasettas medan sunt förnuft i världsseendet och Guds sanna uppfattning genom naturlagar anses som farliga tankar och kan kosta livet. människor med mod att säga ifrån blir iaf hårt bestraffade. varje sida i boken talar om kvinnans (oavsett hennes börd) påtvingade ställning i samhället sett med de rikas ögon, sett med munkarnas ögon, sett med de lärdas ögon, sett med kvinnans egna ögon. och även om själva historien möjligtvis är en fiktion så återstår grundläggande idé att här har vi en sann berättelse om kvinnas totala nedvärdering och undergivenhet i mansdominerad samhälle. boken talar  om flera aspekter av äktenskap, om mannens hänsynslösa intrång i kvinnans liv, om hennes begränsade chanser till ett bättre liv  t o m med hjälp av list och klokhet som överträffar det vanliga förståndet, och om vilket pris man får betala för att man är annorlunda. men inte bara det. här finns det plats för variation: ibland är det kvinnan som får bestämma, som har en sådan makt  över andra människor hon inte borde ha. det är en berättelse om sargade känslor, sargad framtid för omständigheterna är sådana. man lever inte enbart för sin egen skull. och de svaga är ofta de starka medan de som har makt är sårbara och svaga. så många små detaljer i denna skildring som jag älskar! jag får många tankeställare i alla livsfrågor: jag jämför och analyserar både min livssituation och livsuppfattning, jag analyserar och jämför kyrkor och tar fram alla minnen jag själv har av mina äktenskap och erfarenheter angående olika kyrkor och olika samfund. det är spännande och lite slitsamt mentalt sett  men denna bok är en av dom sakerna jag bara måste ha i mitt hem och min bokhylla. jag har hunnit till mitten av romanen. uppföljaren kanske kommer när jag läst färdigt.

ha en bra dag! nu ska jag till jobbet! julspel är färdigskrivet:)
Det du vill säga
Postat av: Shalom

Låter väldigt intressant,måste läsa den:)

Förstår att du har fullt upp med julspel.

Det kommer nog att bli hur bra som helst.

Ha det fint, min vän.

Shalom!

2008-11-13 @ 23:34:48
URL: http://shalomisrael.blogg.se/
Postat av: Annica

Det låter som en mycket intressant bok!

Gud och jag har små samtal varje dag. Jag släpper inte honom heller. Men det är något jag ska lära mig av allt detta som händer i mitt liv nu. Det är bara att försöka ta sig igenom det och överleva själv. När jag kommit ut på andra sidan kommer jag nog få svaren varför jag fått uppleva allt detta.

Jag är tacksam för att jag har min man som stöttar mig igenom allt. Han står stadigt vid min sida och viker inte en tum. Jag undrar vad jag gjort för gott i livet som förtjänar honom. Tror att han är ganska unik i sitt slag. Runt omkring mig blir mina väninnor övergivna, sårade, utnyttjade, misshandlade av män i sin omgivning. Men han står där som ett stadigt berg. Snäll, omtänksam och ödmjuk. En ödmjuk man. Finns inte många såna tror jag... Jag är glad att han klev in i mitt liv. Nu släpper jag honom aldrig!

Hoppas att du får en bra helg och kan hämta nya krafter.

Mina varmaste kramar till dig!!!

2008-11-14 @ 19:58:46
URL: http://anja72.blogg.se/
Postat av: lena

Nu håller jag på med ett längre inlägg på den andra bloggen:)

Det du fastnat för hos mig kommer från bibeln:)

Mycket bra att hämta där:)

Ha det bäst min vän, kram lena.

2008-11-14 @ 22:20:36
URL: http://lenahellstrom.blogg.se/
Postat av: R

fin blogg!

2008-11-14 @ 22:58:36
URL: http://rebecanerman.blogg.se/
Postat av: R

jo men det brukar ju oftast bli så, att man är uppe längre än vad man ska!

tack så mkt :D ! hur mår du då?

2008-11-14 @ 23:38:46
URL: http://rebecanerman.blogg.se/
Postat av: R

tack för att du hjälpte mig med klänningen! :)

hur mår du idag då?

2008-11-15 @ 10:26:49
URL: http://rebecanerman.blogg.se/
Postat av: tess

Jo de e ganska bra med mig just nu... de går lite upp å ner frå stund till stund men ja jobbar med att tänka positivt. Idag lyser ju till å med solen så man ska inte klaga...Förbereder en trerättersmiddag ja ska bjuda vänner på idag så... //Tess

2008-11-15 @ 13:03:02
URL: http://tess701.blogg.se/
Postat av: k)

längesedan ´var det ju, gillar din blogg skarpt!

2008-11-15 @ 14:22:18
URL: http://hejjagheterkalm.blogg.se/
Postat av: jayne

Hej

Den boken har jag...började läsa i somras, men så hände ngt...måste ta fram den.. den var bra...

Ja du... BUP, jag bara undrar jag med...DE borde ju "stå på vår sida"...förstå vad vi går igenom och stötta oss..

Men.. jag är numera så pass stark att jag kan välja bort dem.

Kram på dej

2008-11-15 @ 15:03:01
URL: http://jayne.blogg.se/
Postat av: Matilda

Sv: Vem som har lärt mig allt om tänkande? Till största del jag själv - för jag tror på att de begränsningar jag ser är mina begränsningar, ser jag inga begränsningar så finns det inga. Men jag har pratat med fd. elitidrottare och elitidrottare som håller på idag, tar del av andras erfarenheter och lär mig. För jag tror att det är generationen innan man lär av, samtidigt som det är dem som tillhör samma generation som en själv - helt enkelt, man lär sig av sig själv och andra, en mix där emellan. Att vara öppen för andras åsikter är viktigt. Att våga tro på sig själv ännu viktigare.

Så jag tror på mig själv och ser inga begränsningar, det jag vill klara, klarar jag.

2008-11-15 @ 15:54:16
URL: http://elitcyklist.blogg.se/
Postat av: soffie

bra boktips

hoppas du har det bra i mörkret,

må så gott

2008-11-15 @ 16:33:25
URL: http://soffie69.blogg.se/
Postat av: peter pc carlsson

Ibland så är våra främsta beröringsämnen just saker som sker med andra. En bok som berör är en spegel från andras liv. Jag älskar att bli berörd även om jag ibland tyckeer att det är allt för jobbigt.Kram till dig.

2008-11-15 @ 17:38:10
URL: http://enbart.blogg.se/
Postat av: anne

Tack för boktips, det börjar bli en del på den mentala listan nu.Nog är det full rulle överallt. Jag hade tänkt tvinga hela familjen till städning av huset, något som inte blivit gjort på flera veckor, men så har jag varit magsjuk idag. Sovit bort nästan hela dagen. Och inte är det någon som ids göra något så trist som att städa då inte.Så roligt att julspelet är färdigt, när är premiären?

2008-11-15 @ 19:52:25
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: S as in Sofia

Hej!!Det var länge sedan jag hörde av dig! Känns som om vissa försvann när jag lämnade eyeshot.blogg.se bloggen! Hoppas att allt är bra med dig nu för tiden! Hoppas att din helg varit kanon!! =)

2008-11-16 @ 11:27:29
URL: http://sasinsofia.blogspot.com/
Postat av: R

vi förloade matchen med 4 bollar, hur segt som hellst!

jag har inte bestämt klänning än :D

2008-11-16 @ 21:37:00
URL: http://rebecanerman.blogg.se/
Postat av: tess

Hej där.. hoppar in å önskar dig en bra vecka.... hoppas allt e bra??? //Tess

2008-11-17 @ 12:03:45
URL: http://tess701.blogg.se/
Postat av: J.

Har förstått att du inte gillat min blogg den senaste tiden. Har nu försökt få den mera "glad". Hoppas du vill fortsätta läsa&så. Kram

2008-11-17 @ 21:08:35
URL: http://jantra.blogg.se/
Postat av: fia

å titta här , jag som älskar historiens vingslag ialla dess former , ska titta närmare på denna under bara bok.

önskar dig en trevlig kväll.

2008-11-19 @ 16:44:45
URL: http://ajaxen.blogg.se/

Dela med dig!

ditt namn
Kom ihåg mig?

E-postadress (ser bara jag)

URL/Bloggadress

Din åsikt

trackback
RSS 2.0