svaren

det finns inte färdiga svar på hur man ska leva, inga recept, det säger man och man tror att det är sant. men är det så?
jag tänker över det jag själv har läst eller hört någon annan läsa från bibeln och andra källor. det är klart att sådant väcker tankarna. och till slut kommer visdom. med svar.
jag har kommit fram till att Jesus aldrig uppmuntrar oss att agera så att männsikor ska absolut tycka väl om oss och se upp på oss med beundran. vi måste inte alls stycka ut, snarare tvärtom - visdom lever ofta i det fördolda. många känner till de traditionella hänvisningarna om att man ska inte samla pengarna och andra tunga last på jorden men i dagens läge har det tillkommit många fler saker i den växande listan av saker som vi blivit beroende eller förblindade av. för mig är den ytliga sidan av en människa mindre viktig, jag söker kärnan av varje person, kärnan är ju bara en men ibland så svår att komma åt, och jag är övertygad om att Gud gör det samma - han tränger sig in i kärnan, han avslöjar mig, eftersom han ser och vet den absoluta sanningen om var och en av oss. det är något ingen människa kan däremot. därför vill Jesus att vi ska inte fördöma någon men det gör vi så hemskt gärna! apropå inre egenskaper och drifter fördömer Jesus all slags girighet, inte minst äregirighet och flit då egen vinning är viktigare än något annat. jag har erfarit att några av dagens människor kan vara så listiga att de uppnår sina mål med hjälp av andra, där andra ser dem som ett slags befriare t ex från problem. vissa upphöjs av dem själva till högre positioner och tar makt som de hela tiden strävat efter. men inte utan hjälp av andra, fans behövs ju för att få den höga ställningen. jag drömde om en person som kröntes till kunglig ställning i kyrkan, och den personen har en högre position än andra nu. jag är emot sådant men samtidigt följer jag det Jesus säger för det finns en mening med det som händer, och drömmen var ju ett slags bekräftelse på att saker och ting kan vara förutbestämda och nödvändiga. vi tjänar dem personerna oavsett om vi tycker om dem eller inte om de har den position i våra arbetsliv, men vi är inte deras tjänare. jag tjänar ingen av dem medan jag är på privat mark och har min privata tid, för min livsuppgift är något annat, det är faktiskt något mellan mig och Gud, något som jag har burit och utvecklat inom mig i hela mitt liv. jag tjänar inte heller någon med högre ställning om jag har slutat arbeta där. så har jag faktiskt valt att göra och känslan av friheten är härligt underbar! nu får jag vara mig själv igen. min kreativa kraft som jag fått som gåva från Gud är ju min och den ska användas på rätt sätt. finns det gåvan, då finns det också nåd. trots ett väldigt långt uppehåll kan jag spela bättre än någonsin, ett barn har blivit vuxen genom stryk. ler åt tanken. som en maskros genom asfalt har jag växt igenom åren av vanvård och dålig behandling och bara blivit hårdare, de egenskaper som saknades hos mig har nu kommit fram. ingen kan säga att det inte var meningen.
hur än ledarpersonerna bär sig åt känner de sig viktiga och mäktiga, minst ett huvud över andra människor, men Jesus kallar dem för sina tjänare, de är helt beroende av honom. deras öde är inbyggt i systemet. antingen stiger de upp i graderna eller faller de. det är svårt för en ledare att stampa på en plats och inte förlora självaktning, eller andras aktning om han själv inte förstår. bilden jag får fram är inte samma som ledare vill att folk ska tycka om dem. Jesus kallar inte de ledaregenskaperna som vi tycker utmärker en ledare för visdom, även om vi så förvånansvärt ofta blandar ihop världsligt flit med visdom. jag skulle inte dra några paralleller mellan alla livets kunskaper och visdom. för mig framstår visdom som något de flesta inte har tillgång till, något sårbart, något man inte alltid uppfattar, något man förringar eftersom det är så stort. bibeltexterna stödjer min tanke i mycket. för Jesus såg inte de sakerna som vi vill ha som väsentliga men snarare som hindrande, han sa ju själv att det blir många som försöker bryta sig in med stor kraft i himmelriket men kommer inte komma in. utifrån bibelord kan vi se att många förmodligen kommer försvara sig med fina ord, stora gärningar, t o m välgörenhet och bibelord. men det går inte att lura Gud, han ser allting och känner människohjärtan så långt som vi själva inte vågar att se. det står inte heller skrivit någonstans att man ska visa en fin fasad utanpå, för vad hjälper den finaste fasaden när vår inre bräcklighet avslöjas till slut? den svåraste stunden är kommen då vi ser oss själva från sidan, men även inifrån.
inte heller säger Jesus att det är viktigt att vara trevlig och göra fina trivselkvällar med kaffe och psykoanalytiska samtal kring våra egna ego. nuförtiden dras många människor till socialt umgänge inte utan orsak, men blir man inte grovt utnyttjad då någon professionell eller ännu värre, någon med makt, använder egna intentioner mot deras svagheter? mot sådana som kommit p g a ensamhet, sökande efter svar i livet, ekonomisk otrygghet, sorg och dylika? hur man än försöker se samband mellan våra kvällar och Jesus kvällar tillsammans med lärjungarna ser jag inte alls samma anda och mening. syftet har ju blivit något annat. jag finner inga svar i denna miljö, inget som kan beröra eller hjälpa mig som människa och personlighet, jag får ingen inre kraft utan blir tömd på alla krafter och inspiration, och jag får inte ens några bestående kontakter i denna miljö bortsett från dem som jag själv kämpat för och som står ju lite utanför gruppen. jag vill också påpeka att så länge någon knuffas åt sidan i gruppen kan man ju inte prata om bröder och systrar i en närapå perfekt miljö som går mot sin utveckling, med en stor engagemang och andra fina ord i spetsen. det vore lögn. det är lögn. jag drar paralleller med kommunismen, den var lika vältalig, vi trodde att den var osårbar, ett system som inte kunde ifrågasättas, eller väja för en annan tanke, respektera en utomstående idé, ett annorlunda sinne. allting sådant sågs som utomordentligt fientligt och utrotades. att vara som man är och tycka som man tyckte själv kunde kosta människor livet. jag kommer rakt från denna kommunismens miljö in i en annan, så kallad kyrklig, men i verkligheten en mycket finslipad sekulariserad miljö, där ingenting heller får ifrågasättas... egentligen. man kan ju tycka att jag hade mycket att säga, diskutera om, och att många kunde lära från mig liksom jag från dem, men så blev det aldrig. hur många gånger har jag inte svalt min mening, stannat upp i en handling? försökt åstadkomma förändring? anpassat mig oändliga gånger men misslyckats eftersom det redan från början var förutbestämt att jag ska inte förflyttas från den låga platsen i hierarkin överhuvudtaget? tills jag började fundera vad är det för en kyrka där det fria ordet har blivit en sällsam vara, bara tillåtet för undantaget. fritt ord kan vara ett annat tema man vill prata om. men det gör jag en annan gång.
inte heller säger Jesus att vi är tjänstemän i den meningen som världen ser oss idag. man ska ju inte arbeta inom kyrkan för att betjäna vid dop eller vigsel eller arrangera en oförglömlig begravning, utan det är ett helt annat syfte och mening som lyser från sidorna i Bibeln. mening är väl det enda värdefulla kriteriet för mig. för jag respekterar historisk utveckling och förändring som var helig för mig i början till en viss grad. när syftet har ändrats helt, då har det blivit stort brist och fel som får inte ses mellan fingrarna. så länge någon förlorar allt för att en annan skulle leva gott och ostört kan inte Gud se en rättvis handling mellan oss, och det borde vi inte heller göra, men det gör vi. jag har en annan vinkel också i detta fall: vi sätter varandra på prov och jag är rädd att en dag kommer de stora falla framför dem små. en befrielsedag som jag väntar på. jag längtar efter den dagen inte för att jag måste ha rättvisa men för att den dagen finns inbyggd i mina sinnen, och den är förknippad med himmel för mig. det är vad jag kan absolut tro på. kärlek, men inte utan rättvisa. vi kommer bli hela igen! vi som är sårade och jagade i världen idag. jag har också utsetts av Gud, det finns inga större och inga små men vi kommer att få våra platser efter hur vi har spenderat våran tid på andra och med andra. dumhet och slöseri är dåligt men hur blir det med all slags girighet?
vore Gud enbart rättvis och inte kärleksfull hade han med all säkerhet lämnat varje kyrka som missbrukar hans namn och ord. men hans kärlek till varje människa är ofattbar. så även vi kan inte påskynda rättvisan, men vi får längta efter den och be. längtan för oss närmare Gud. ber vi då är vi fria. alla kan styra ens handlingar och påverka de materiella faktorerna i ens liv, som pengar, arbetsplats, status framför människor, man kan bli lämnad och fördömd av sina vänner som Ijab, men ingen kan styra eller förbjuda en att hoppas och be:) det är fritt. och det leder till förändring.
så jag ber för er:)

Det du vill säga
Postat av: LIENE

sv: hihi din kyckling var verkligen god:D

2010-01-30 @ 11:33:37
URL: http://lienes.blogg.se/
Postat av: LIENE

paldies, Lienuk! daudz prieka dzive uz prieksu!tev un man un mums visiem!

2010-01-31 @ 19:52:41
URL: http://lienes.blogg.se/
Postat av: petra

Hej!

Tack för ditt svar hos mig, det finns många människor som vill andra illa.Tyvärr har jag en egen syster som vill mig ont på alla vis, och det för att jag är mindre värd , jag är fattig då ska jag bort enligt henne.Sen att hon gärna går över lik för att få sitt igenom det är vardagsmat för henne.

Att hon sedan inte kan urskilja vad som rätt eller fel beror på att hon inte känner någon form av äkta kärlek för någon inte ens för sig själv. Människor som inte älskar sig själv kan inte älska andra de som inte kan förlåta sig själva kan inte heller förlåta andra.Allt det där har du oxå fått erfara det vet jag. Jag har anmält min systers man för barnmisshandel som jag själv blev vittne till. Ord står mot ord och sedan januari i år då detta hände så har hon på ett ont systematiskt väl planerat sätt försökt göra mig illa på många olika vis.

Jag vill gärna att vi träffas, det har annonserats ut två olika kantors tjänster här i Värmland, kika om de kvar.

kram så länge o sköt om dig.

Petra

2010-07-13 @ 17:17:25
URL: http://karlbergsblogg.blogg.se/

Dela med dig!

ditt namn
Kom ihåg mig?

E-postadress (ser bara jag)

URL/Bloggadress

Din åsikt

trackback
RSS 2.0